Post image

Att resa till Norge med hundar

Publicerad 2024-04-04 08:29 , uppdaterad: 2024-04-04 08:40

Vi på Kessi åkte 2023 på en bilresa till Norge med tre hundar, varav en valp och här är våra tips och trix för en enklare och behagligare resa!

Lagkrav år 2023

Kolla upp så att inte lagarna har förändrats från det här inlägget. Förmodligen har det inte det men det är ändå bäst att gå in på respektive myndigheters sidor. Chansen för att någon kommer kontrollera just din bil och dina djur är förmodligen rätt liten, men konsekvenserna är stora! Ditt djur kan hamna i karantän och i värsta fall avlivas om du inte följer reglerna.

ID-märkt

Hundarna som passerar gränsen måste vara ID-märkta, men då det är ett krav i Sverige så borde det inte vara några problem. Om du nyss skaffat hunden och inte hunnit ID-märka den än så är det viktigt att du gör det innan avresan.

Pass

Du måste ha ett pass för varje hund som ska passera gränsen. Detta kan du införskaffa dig hos en veterinär för en kostnad på närmare 1000kr per hund. Du som ägare måste signera passet och det måste ha gjorts hos en auktoriserad veterinär.

Avmaskning

Du måste avmaska din hund mot dvärgbandmask mellan 24-120 timmar innan hunden kommer till Norge. Avmaskningen måste genomföras av en auktoriserad veterinär i Sverige. Det måste genomföras med ett godkänt preparat som t.ex. praziquantel eller epsiprantel. Slutligen måste det också dokumenteras av veterinär att hunden fått avmaskning i EU-passet för djuret eller i djurets EU-häslocertifikat. Jag skulle dock rekommendera att få det dokumenterat i passet. Lite andra regler gällande avmaskning gäller om du reser ofta, då kan du läsa mer här: https://www.mattilsynet.no/dyr/kjaeledyr/reise-med-kjaeledyr/fra-sverige-til-norge-med-hund Du kan också göra ett test på vilka regler som gäller exakt för din situation genom att fylla i formuläret på Norges hemsida här: https://www.mattilsynet.no/dyr/kjaeledyr/reise-med-kjaeledyr/veiviser-reise-med-kjaeledyr

Rabies

Om du reser in från Sverige till Norge eller tvärtom behöver du inte vaccinera mot rabies då det lyckligtvis inte förekommer i Sverige eller Norge. Dubbelkolla så det verkligen är fallet även när du läser det här.

Förbjudna hundraser

Norge har en del förbjudna hundraser som Sverige ännu inte har förbjudit. Så var noga och se till att din hund inte är en av dessa raser för då får den inte följa med in i Norge.

Hur vi gjorde

Vi gjorde som så att vi skaffade först EU-pass för våra tre hundar i vår hemstad och eftersom det var typ en månad innan avresa eller något liknande så bokade vi in en tid på en veterinärklinik i Mora då vi beräknade att vi skulle befinna oss i Sverige ca 1-3 dagar ytterliggare innan vi passerade gränsen med bil. Det gav oss gott om tid att planera vår resa och vi fick tid att se en del av Sverige innan vi åkte över gränsen!

Markus med tre hundar i tält

Myter kring Norges hundgästvänlighet

Innan vi åkte på vår resa läste vi en massa skräckhistorier om hur det typ är omöjligt att hitta hotell eller gå på restaurang med hund i Norge. Detta var inget jag riktigt trodde på då jag bode bott och jobbat i Norge tidigare i mitt liv. Som förväntat så stämde inte dessa myter direkt bra in på verkligheten. Norge är väldigt likt Sverige i sin kultur kring hundar och det gick bra på de flesta uteserveringar och hotell att ta med hund. Dock ska det tilläggas att vi var väl förberedda på att så inte skulle vara fallet och vi sov en del i tält och mindre stugor då vi var mestadels ute i Norges fina natur.

Ejli på en bänk med utsikt över berg i Gjøra

Det kan så klart finnas undantag och det finns det även i Sverige, men att Norge skulle ha någon extra fientlig inställning mot hundar vill jag bestämt vända mig emot. Det var inte vår upplevelse över huvud taget. Sverige kanske ligger några steg före i sin hundgästvänlighet, som exempel fick vår valp följa med in på flera restauranger i Sverige utan att ens behöva sitta ute. Hon var lyckligtvis väldigt duktig och sov för det mesta under bordet dessa gånger.

Vår resa

Vi åkte in till Norge genom vägen som går ingeom Åre. På det vis hann vi med att se både dalarnas vidder och sen även Åre med sina fantastiska utsikt. Kan verkligen rekommendera att ta hundarna med upp på Åreskutan och ta en promenad! Vi besteg även Städjan vilket är ett fjäll jag har velat vandra uppför sedan jag lyssnade på ljudboken "Svart stjärna". Vi började att åka till Trondheim och sedan körde vi sydväst mot Geiranger och trollstigen. Riktigt sjuka utsikter och läskiga små vägar. Därifrån åkte vi genom Jotunheimen ner mot Oslo och sen över gränsen till Sverige in i Värmland. Vi stannade cirka 1-2 dagar per ställe och en lärdom för framtiden är att stanna minst 2 dagar vid varje stopp. Om man bara stannar en natt så hinner man ofta inte med speciellt mycket innan man måste vidare igen. I Norge finns det mycket att se, speciellt om man gillar vacker natur som vi gör och det finns många leder att vandra och berg att bestiga.

Markus som packar in hundarna i bilen

Måste-platser i Norge

Alla platser var fina, men några måsten känner jag ändå att jag måste delge. Ingen speciell ordning här!

Geiranger och Trollstigen

Det var väldigt kul att se Geiranger även om det är ganska turistigt område. Det är absolut värt att åka Trollstigen och vandra ut på "perongen" vid utsiktsplatsen. Fruktansvärt läskigt tycker jag som har en aning svårt för höjder. Det finns även många vattenfall här, varav ett man kan ta sig bakom om man vågar!

Trollstigen i Norge

Dalsnibba

Det är en plats i Geiranger men kostar extra för att åka upp till toppen. Helt klart värt och ett måste. Det är bland de högsta platserna i Europa du kan ta dig med en bil och att stå där i sommarkläder och gå omrking bland snötäckta toppar är en konstig känsla. Även här har du en galen utsiktsplats och riktigt bra möjligheter att ta fina bilder.

Markus och Evelina uppe på Dalsnibba

Jotunheimen

Även om Geiranger gör sig bättre på bild är nog Jotumheimen den mäktigaste miljön jag har befunnit mig på. Extremt långsträckta berg gav långa kusliga vidder med märklig natur. Det var lätt och kul att köra med långa vägar som går upp och ner för bergskedjorna. Riktig mäkitig natur och man förstår verkligen varför det kallas för just jättarnas hem.

Gjøra

Vi stannade två nätter på Gjøra camping vilket var en trevlig liten camping i Gjøra. Här finns det många vandringsleder vilka är otroligt jobbiga men väldigt givande. Sjukt fina vyer har man även här men med en liten annan touch. Flera vackra vattenfall.

Markus och hundar i Gjøra

Ejli i bil och vattenfall i Geiranger

Hoppas du uppskattade vårt inlägg om att resa till Norge med hund. Det är absolut görbart om du funderar på det och vi tänker tillbaka på vår resa och saknar alla fina stunder vi fick. Ta god tid på dig att planera din rutt och ta minst 2 veckor ledigt om du ska åka på en road trip. Bered dig på en resa likt ingen annan. Friheten med bil, hund och tält är oslagbart. Vyerna är oslagbara. Enligt mig klår detta i princip alla utlandsresor jag gjort innan och efter.

Profilbilden för skribenten Markus

Skriven av Markus

På dagtid jobbar jag som programmerare och på fritiden umgås jag med mina hundar och min partner Evelina. Vi bor i ett hus på landet och jag tycker om att springa och köra drag med mina hundar. Försöker vara en aktiv hundägare med mycket engagemang!