Post image

Fågelinfluensan är i Sverige igen, hundar och katter kan bli sjuka

Publicerad 2023-11-27 17:12 , uppdaterad: 2023-11-27 18:24

En massa larm kommer nu in till SVA och man har hittat många sjuka fåglar som nu har bekräftats ha fågelinfluensa rapporterar TV4 och andra medier.

Som ägare av tamhöns så vet jag hur jobbigt det är med fågelinfluensan då det är ett återkommande problem i Sverige. Trots att just min kommun inte är med i listan av högriskområden så är alla grannkommuner det och jag ställer mig frågandes till varför just min kommun inte är med på listan. Men i och med att jag prenumerar på jordbruksverkets email-prenumeration så fick jag idag meddelande om i princip hela södra Sverige är ett högriskområde och man har redan hittat hundratals döda fåglar i naturen.

Detta virus kan även smitta andra djur, så som katter och hundar som biter i smittade döda fåglar och det finns även en risk att våra fyrbenta vänner sprider viruset vidare till andra djur t.ex. höns om du har det. Rekommendationen är därmed att hålla katter inomhus (något vi tänker göra) och hundar kopplade för att förhindra smitta.

Dödligt för djur och människor

Det är en hög dödlighet på viruset och om du mot all förhoppning hittar döda vilda fåglar i naturen bör du anmäla detta till de statliga myndigheter som berörs och inte röra döda fåglar utan handskar samt tvätta händerna efter du har handskas med fåglar generellt. Det finns fall runt om i världen där människor har blivit smittade och dödligheten är cirka 53% hos de som blivit smittade!

Det är således ett mycket farligt virus, speciellt för fåglar men även för andra djur som hundar och katter och det är därför jag skriver detta inlägg.

Hjälp gärna till att sprida informationen till era familjemedlemmar som har djur, antingen fåglar eller utekatter men även de med hund bör känna till detta.

  • Skåne län: Alla kommuner

  • Blekinge län: Alla kommuner

  • Hallands län: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

  • Kalmar län: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

  • Västra Götalands län: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

  • Östergötlands län: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping (av någon konstig anledning är inte söderköpings kommun med?)

  • Gotlands län: Gotlands kommun

Förmodligen borde väl även Solna kommun vara ett högriskområde då bekräftade fall har identifierats där men här kan du se en aktuell karta från jordbruksverket (pdf)

Jordbruksverkets information om fågelinfluensa (här kan du även registrera din epost för uppdateringar via mail).

Folkhälsomyndigheten om fågelinfluensa

Håll er själva, er familj och era djur friska 🐕🐔💪

Profilbilden för skribenten Markus

Skriven av Markus

På dagtid jobbar jag som programmerare och på fritiden umgås jag med mina hundar och min partner Evelina. Vi bor i ett hus på landet och jag tycker om att springa och köra drag med mina hundar. Försöker vara en aktiv hundägare med mycket engagemang!