Post image

Att resa till Gotland med hund

Publicerad 2023-07-28 11:58 , uppdaterad: 2023-07-28 13:18

Tips inför din resa

Gotland är en fantastisk plats och ett härligt resmål att åka till på sommaren tillsammans med dina fyrbenta vänner. Dock finns det några saker som kan vara värt att tänka på och som vi på Kessi.se har upplevt när vi besökt ön.

DestinationGotland och Hund

En grej som är lite som en gömd skatt med DestinationGotland är att de har djurvänliga hytter och det brukar kosta lika mycket som en vanlig djurplats. Du läste rätt, du betalar alltså lika mycket för en plats med alla andra som för en egen hytt med egen toalett och plats där du kan ligga ner och sova om du önskar!

DestinationGotlands hytt

Hytten är perfekt om du antingen reser ensam eller med fler hundar. Det blir snabbt jobbigt om du vill ta med hunden upp från bilen och reser själv eller om du inte ens har tillgång till en bil över huvud taget med flera hundar i ett litet rum med en massa andra hundar, speciellt i högsäsong när alla platser brukar vara bokade.

Tricket för att få en djurvänlig hytt är att man måste ringa och boka den, gärna i god tid. Eftersom man inte kan boka hytten via hemsidan brukar det dock oftare än vad man tror finnas möjlighet att boka den för just din resa även om det inte är så långt innan. Det verkar som att de flesta som reser till Gotland inte känner till denna möjlighet.

En annan sak som är värd att tänka på är kisseriet och djuren. DestinationGotland har, i alla fall på vissa båtar, en särskilt plats på däck där du kan rasta hundarna även om de kanske inte alltid är jättesugna på att gå just där. Där finns det även bajspåsar ifall du har glömt men vårt tips är att ta med så kallade puppy pads om du reser med en valp eller med en hund som inte är helt rumsren.

När du är på båten med din hund så kan det vara värt att också tänka på att använda normalt koppel och inte ett flexikoppel. Då får du bättre kontroll på hunden och kan hantera den bättre vid lite mer jobbiga situationer då det kan vara mycket folk ombord.

Hundar i butiker och restauranger

Förvånandsvärt nog är Gotland en mycket hundvänlig ö, speciellt när det kommer till många butiker. Du kan ofta fråga och ofta få svaret att det går bra att ta med din eller dina hundar in i olika butiker på ön. Många är vänligt inställda till speciellt hundar och de är ofta välkomna och många butiker har vattenskålar utställda utanför sina butiker.

På restauranger går det i princip alltid bra att ha med hund så länge man sitter på uteserveringen. På våra resor till Gotland har vi aldrig varit på en restaurang med uteservering där det inte varit okej med hund. Om du inte vill ta med hund är det viktigt att du hittar en skuggplats då det ofta är sol och varmt på ön. Hissa ner vindrutorna och öppna bakluckan så klarar de sig ofta utmärkt under tiden du är på restaurangen.

Vi brukar skriva en liten lapp och lämna framme med telefonnummer och en liten anteckning om att vi har hundar då vi ibland måste ställa oss lite olägligt då skuggplats vid parkeringar brukar vara svåra att hitta. Många parkeringar är ju på stora, öppna ytor där ingen skuggplats finns i närheten. Men ibland kan det hjälpa att åka till nästa avfart, hitta en skuggplats under ett träd och parkera där istället.

Värt att notera dock är att på just Fårö får man inte parkera längst vägen utan man måste parkera på utsatt plats.

Så länge du tänker dig för och har pli på din eller dina hundar bör det inte vara några problem att njuta av en saffranspannkaka i lugn och ro på en restaurang med utsikt över horisonten! Just denna avnjöts på restaurang Majstre som är klart värt att rekommendera! Saffranspannkaka på restaurang Majstre

Platser på Gotland värda att besöka (utan specifik ordning)

Hoburgen eller södra Gotland

Ejli vid Hoburgen

Själva Hoburgsgubben är inget vidare att se, men därimot är platsen väldigt fin med bra utsikter över södra spetsen av Gotland. Det är lite av en savann-känsla på den södra delen av ön med vackra vyer.

Grogarnsberget

Grogarnsberget vid Katthammarsvik ger en väldigt vacker utsikt mot östra delen av Gotland och du kan i princip se hela vägen till Slite. Det finns en häftig gammal bunker / skyttegrav från andra världskriget du kan vandra ner i och uppleva hur det var att stå vakt och spana efter ryssen eller möjligtvis andra hot, kanske mer relevant än någonsin?

Förutom utsikten så har du här annars en karg plats som påminner mycket om Grekland och liknande kalkrik, karga platser utomlands. Det känns i alla fall inte som Sverige. Sen efter du har besökt naturreservatet så kan du hoppa in i bilen och ta dig ner till härliga Katthammarsvik där det finns ett populärt rökeri med fantastisk mat.

Grogarnsberget utsikt Grogarnsberget hundarna

Fårö

På Fårö (vilket är ett konstigt namn då kallar får för lamm på gutemål/gotländska) så finns det ju givetvis mycket att se. Stora vida stränder, ett härligt creperie (Creperie Tati) med god mat och ett Bergman-museum bland annat. Fårö har även vad jag tror är den längsta sträckan med raukar på Gotland. Helt klart värt ett besök men då det kan vara mycket folk som åker över till Fårö så se till att planera din resa väl. Vi var där på eftermiddagen till sen kväll och det blev en underbar solnedgång, glöm bara inte att tajma båten tillbaka!

Fårö raukar Fårö creperie tati Fårö Kvällbåt

Visby med omnejd

Det kanske "goes without saying" och svårt att undvika om du kommer till Gotland, men Visby med omnejd är en fantastisk plats att besöka med så klart nästan oändligt mycket saker man kan göra och besöka. Vare det sig är i en specifik tema-vecka som vid medeltidsveckan eller ej så finns det mängder med evenemang att och saker att hitta på. Det finns restauranger, härliga butiker och bara vyer kring och i Visby. Att strosa omkring i denna medeltida stad kan vara fantastiskt, dock är det risk för mycket folk om du åker hit vid högsäsongen.

Visby ringmur Visby gård Visby Vilja Visby Westergarn

Trevlig resa önskar vi från Kessi.se 👋

Profilbilden för skribenten Markus

Skriven av Markus

På dagtid jobbar jag som programmerare och på fritiden umgås jag med mina hundar och min partner Evelina. Vi bor i ett hus på landet och jag tycker om att springa och köra drag med mina hundar. Försöker vara en aktiv hundägare med mycket engagemang!