Post image

Gör ditt eget elektriska trimbord

Publicerad 2023-09-03 15:21 , uppdaterad: 2023-09-03 19:25

Spara tusenlappar på att med enkla medel, DIY:a ditt eget!

När jag för 3,5 år sedan köpte min första egna hund, mellanpudeln Ejli hade jag inte en tanke på att jag en dag skulle känna mig som ett barn på julafton 3,5 år senare när jag hade klart mitt första egna trimrum i en villa utanför Söderköping.

Med en pudel kommer pälsvård, olika mycket beroende på hur man väljer att ha sin pudel klippt. Men oavsett hur enkelt klippt du vill ha din pudel, så krävs det fortfarande några timmar i månaden för att hålla pälsen i styr. Efter många timmar sittande på golvet med krökt rygg för att tvätta, föna, borsta, klippa och raka så har jag insett att det inte är hållbart. Jag har ställt upp henne på köksbord med handdukar som underlag och hundhår i hela köket, köksön med en hemmagjord galge som höll i en timme, också med hundhår i hela hemmet som resultat och till slut matbordet ute på altanen där hundhåret, istället för att bara virvla omkring inomhus, nu också befann sig över hela tomten, kläderna, näsan och alla andra tänkbara ställen hundhår kan befinna sig på när det blåser och man försöker klippa sin hund.

Nä, nu är jag trött på det här, Ejli ska förhoppningsvis leva i många år till och nu när vi dessutom också nyligen skaffat oss en storpudelvalp så innebär det två hundar där det på ena hunden kommer vara mycket större yta päls att klippa än vad det är på lilla Ejli med sina 35 cm i mankhöjd.


Dags att göra något åt saken

Efter att ha dragits med Biltemas trimmer i nästan 4 år, där jag än så länge avverkat två maskiner var det dags att skaffa sig lite riktig utrustning. Att hitta en bra klippmaskin var relativt enkelt och jag köpte mig en detaljtrimmer och en stor för kroppen. Kvar var bara bordet.

Hur svårt kan det vara att hitta ett trimbord? Ganska väldigt jättesvårt enligt mig, i alla fall om man inte vill behöva ta ett SMS-lån för att ha råd med det man behöver. Jag tyckte att jag hade ganska enkla kriterier när det kom till val av trimbord.

 1. Höj och sänkbart eftersom jag har en stor och en mellanpudel.
 2. Minst 60 cm brett och 100cm långt så båda hundar får plats.
 3. Ställbar galge så de passar båda hundarna.
 4. Inte kosta en förmögenhet.

Gissa vilka alternativ jag hade? Inte mycket. Antingen punga ut närmre 4000 kr för ett som kunde höjas och sänkas ett par centimeter eller hosta upp ytterligare ett par tusen till för ett elektriskt för allt mellan 7-9000 kr. Vilken hobbyklippare med två vardagsklippta pudlar utan intresse för utställning har råd eller lust med det?

Efter ett rop på hjälp i en pudelgrupp på Facebook fick jag tipset om att köpa begagnat skrivbord och göra ett eget.

Jobbigt, tänkte jag.

Men efter min fortsatta research efter det perfekta bordet insåg jag att det kanske inte fanns mycket annat till val. Då gör jag väl mitt eget trimbord då.


Guide till att göra ditt eget elektriska trimbord

Börja med att fundera ut vad det är du behöver. Jag fick se ett trimbord i vår lokala djurbutik som var 120x60 och tyckte det kändes som en bra storlek. På nätet hittade jag ett flertal höj och sänkbara skrivbord med de måtten för en rimlig peng (Runt 2000 kr) men landade på det jag hittade på Rusta, då jag väldigt gärna ville ha ett svart för att matcha en svart gummimatta från Biltema.

Här är produkterna jag använde

 1. Rusta - Höj och sänkbart skrivbord 120x60 - 2299 kr
 2. Biltema - Gummimatta för bagageutrymme 12x150 - 299 kr
 3. Biltema - Kontaktlim 500ml - 70 kr
 4. 4Dogs - Galge justerbar höjd - 429 kr

Total kostnad: 3097 kr


Efter allt var inhandlat tog det mig inte mer än en kväll att sätta ihop allt. Här kommer en steg för steg guide.

 1. Montera ihop bordet enligt bruksanvisningen Montering av skrivbord
 2. Lägg ut mattan på bordet, ha minst 5 cm marginal på alla sidor och skär bort det överflödiga med en kniv.
 3. Lägg ut mattan på golvet med undersidan uppåt. Upplägg av delar
 4. Pensla ett lager lim på mattan och på bordet. Här får du ser till att jobba snabbt då det börjar torka direkt när du häller på det märkte jag ganska snabbt. Pensling av lim
 5. Låt båda sidor torka i ca 10-15 minuter. Färdiglimmat och torkning
 6. Nu till det svåraste, rulla på mattan. Gör inte som jag och släng på det och hoppas på att du kan justera lite i efterhand, FYI, det kan du inte. Ta hjälp och rulla på den från kortsidan, när de limmade sidorna kommer i kontakt med varandra så sitter det stenhårt. Jag slängde på mattan och det blev snett, slet av mattan och limmet lossnade från mattan, la på den igen och det fungerade tack och lov men hela bordet blev tyvärr lite knöligt.
 7. Pressa med händerna över mattan och bordet och se till att du inte har missat att limma någonstans på mattan, låt torka, gärna över natten.
 8. Använd en brytbladskniv för att skära av den överflödiga biten av mattan, att "såga" med kniven gav ett mycket mer jämnt resultat än med sax, jag testade. Skär ut bordet
 9. Montera fast galgen på ena kortsidan, använd en bit av gummimattan som skydd på skivan som sitter på underdelen av galgen så skyddar du bordet från märken.
 10. Klart!

Trimbord, färidgt resultat

Profilbilden för skribenten Evelina

Skriven av Evelina

Djurgalen fotograf med en bakgrund som kommunikatör och inom sociala medier. Lever på landet med min sambo och våra tre hundar, katter och höns.